maandag 8 november 2021

'De ADHD-hype, kinderen ziek of ziek gemaakt?'

Iets meer dan 10 jaar geleden zond de Vara een Zembla-reportage uit 'De ADHD-hype, kinderen ziek of ziek gemaakt?' In Nederland maakten velen zich toen al zorgen over het enorme aantal voorschriften voor ADHD-medicijnen dat jaarlijks vooral voor kinderen werd uitgeschreven. Dat aantal was toen in 5 jaar tijd verdubbeld. Ouders werden onder druk gezet door school om hun kind(eren) ook tegen hun zin een ADHD-medicijn te laten nemen.

Sommige dokters schreven toen aan de lopende band pillen uit. Zo zien we in de twee video's hoe de Rotterdamse kinderarts Rob Rodrigues Pereira gemakkelijk pillen voorschrijft aan o.a. een compleet gezin en verklaart: 'Die pillen hebben ze niet gemaakt om mensen te vergiftigen, die zijn nu juist voor de gevallen die een pil nodig hebben en die ontzettend blij zijn dat een pil bestaat'. Hij werkt nog altijd als kinderarts en is ook voorzitter van het landelijk netwerk ADHD en werkt mee aan de richtlijn ADHD voor de jeugdgezondheidszorg, maar heeft ondertussen toch enigszins afstand genomen van die verklaring. Hij is nu kinderarts bij 'Medisch Centrum voor Kwaliteit van  Leven' in  Rotterdam en op hun site schrijft hij:

'Zo hebben gedragsproblemen naast erfelijke factoren ook vaak een relatie met opvoeding, ernstige gebeurtenissen in je leven en je plaats in de maatschappij. Ik probeer met al deze aspecten rekening te houden bij de behandeling, die vaak zal bestaan uit de combinatie praten en medicatie als dat nodig is.' 

Nu kom ik nooit in de spreekkamer van dokter Pereira en kan over zijn voorschrijfgedrag nu dan ook verder niets meedelen, maar de frase 'medicatie als dat nodig is' blijft natuurlijk subjectief en hangt af van arts tot arts.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten